Agenda

 
 
19 september 2017, 18:00 uur

Vredesmaaltijd en film

doopsgezinde vermaning Surhuisterveen

18.00 uur, een eenvoudige maaltijd. Opgave voor de maaltijd is noodzakelijk in verband met de inkopen en kan via de intekenlijst in de eigen gemeente. De avond wordt na de film afgesloten met een nagesprek.

Vertoond wordt de film ‘Les glauneurs et la glaneuse.’ Een prachtige film uit 2000 van de Franse filmmaakster Agnes Varda, waarin ze op zoek gaat naar de mensen die nu nog de eeuwenoude traditie van het 'arenlezen' in praktijk brengen in Frankrijk. Na-oogsters ('glaneurs') gaan na de oogst het land op om de daar achtergebleven of 'afgekeurde' gewassen te verzamelen, Als de boeren - vaak machinaal - hebben geoogst en de producten hebben gecontroleerd op grootte of speciale afwijkingen, blijven er soms tonnen goed voedsel achter: niet geschikt voor de gestandaardiseerde consumptie. Maar wel voor mensen bij wie het niet primair gaat om de vorm van een aardappel of wortel, maar voor wie elk voedsel 'voedsel' is. Varda raakte zelf gefascineerd door 'afgekeurde' hartvormige aardappels... De film is gebaseerd op het 19e eeuwse schilderij 'Les Glaneuses' van Millet, en laat ons kennismaken met mensen die om verschillende redenen na-oogsten: uit familietraditie, financiële noodzaak, uit verontwaardiging over de gigantische voedselverpilling en protest tegen de overvloedige consumptiemaatschappij. Of -  zoals een Michelinsterren-kok in de film 'omdat je gek zou zijn om al dat fantastische voedsel zomaar te laten wegrotten'. Volgens een oude Franse wet hebben sprokkelaars het recht om de overblijfselen van oogsten te rapen - tot op zekere hoogte - en voor eigen gebruik aan te wenden of door te verkopen. Met die wet wordt verschillend omgegaan, zowel door boeren en landgoedeigenaren als door de glaneurs zelf. Er wordt van alles verzameld: aardappelen, kolen, tomaten, graan, druiven, appels en peren, en ook olijven, amandelen en (aan zee) zelfs oesters en mosselen. Andere plekken om 'na te oogsten' zijn de afvalcontainers bij winkels, restaurants en supermarkten.
Ook het grof vuil levert voor menig stadsjutter allerlei (her)bruikbare producten en materialen op: een eldorado voor kunstenaars. Varda filmde impulsief en soms speels met een kleine handcamera. Dat leidde tot een heel eerlijke - bij vlagen amateuritsch overkomende - film. Maar bovenal tot een heel on-opgesmukte film recht uit het hart. Wellicht mede daardoor werd deze film overladen met talrijke prestigieuze internationale prijzen.

'Les glaneurs et la glaneuse' is Franstalig en Nederlands ondertiteld. Lengte: 82 minuten.
Uitgebreide beschrijving: www.omslag.nl


Naar het nieuwsoverzicht

  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Rottevalle-Witveen
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2017 Doopsgezind.nl